© 2003-2012 Emu-Info Team
Menu
Aktualności
Emulatory
Katalog gier
Katalog info
Redakcja
 
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czym sa romy chd
Autor Wiadomość
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 28-03-2013, 08:15   Czym sa romy chd

Mam pytanie co to są te romy chd.Czym to się rożni od zwykłego romu - Lepsza jakością

Drugie pytanie czym to sie otwiera.
 
 
LukasTom
Nowicjusz


Dołączył: 04 Mar 2012
Posty: 35
Wysłany: 30-03-2013, 13:56   Re: Czym sa romy chd

dumber2004 napisał/a:
Mam pytanie co to są te romy chd.Czym to się rożni od zwykłego romu - Lepsza jakością

Drugie pytanie czym to sie otwiera.


W pewnym sensie sam odpowiedziałeś sobie na te pytanie. Jeszcze w erze automatów do gier, kiedy to wychodziły coraz to nowsze i bardziej zaawansowane gry Arcade (Na automaty), zajmujące coraz to więcej miejsca na dyskach, został wprowadzony CHD (Compressed Hunks of Data). Jest to nic innego jak forma kompresji pliku coś w stylu .rar .zip .7zip.

Jeśli chodzi o otwieranie CHD, bo domyślam się że chodzi ci o gry właśnie na automaty, ponieważ w tych grach CHD najczęściej był stosowany. Najpierw potrzebujesz EMULATOR (np."MAME" jeśli chodzi o automaty), później potrzebujesz Rom danej gry oraz plik CHD danej gry, musisz jednak pamiętać, że pliki CHD gier są zazwyczaj trudniejsze do znalezienia od Romów porządanej gry a niestety do prawidłowej emulacji potrzebujesz oba pliki .rom i .chd danej gry.

Nie wiem skąd takie pytanie, ale jeśli zadałeś je dlatego że chcesz uruchomić jakąś grę na automaty, która posiadała pliki CHD, to musisz wiedzieć że niektóre gry (w szczegóności te w pełnym 3D) nie są jeszcze wspierane przez emulatory Arcade (Automatów) i narazie są emulowane tylko gry w 2d (takie jak Golden Axe, czy Cadilacs & Dinolsaurs).

I jeszcze jedna taka mała informacja. Jeśli zadałeś pytanie o romy CHD, ponieważ podczas uruchamiania gry na emulatorze wyskoczyła ci informacja w stylu "CHD files not detected" To wiedz że ten komunikat czasem wyskakuje gdy nie masz zainstalowanego Biosa do danej gry (instaluje się go poprzez wrzucenie go do folderu z plikami .Rom, czyli grami). Aby dowiedzieć się jaki Bios jest potrzebny do danej gry, wystarczy przeczytać nazwę np. gra o nazwie "Golden Axe 2(NeoGeo)", potrzebuje biosa 'NeoGeo".
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 31-03-2013, 20:37   

Zadałem pytanie bo pobrałem 238 gb romow chd i już wiem co się z czym je.
Dziękuje za odpowiedz.

Właśnie skończyłem budowe Arcade Cabinet w wersji Ultimate Arcade II.
 
 
PSSystem 
Expert



Wiek: 23
Dołączył: 17 Paź 2010
Posty: 607
Skąd: Nibylandia
Wysłany: 01-04-2013, 15:58   

dumber2004 napisał/a:
238 gb romow


Czytając to czuję się biedny z moim internetem D:
 
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 02-04-2013, 21:11   

ja nie mam jakiegoś szybkiego 30 mb to standard w uk.Do tego dobry tracker i nie było tak strasznie. Frontpage hyperspin kolejna 98 gb. Duzo to zajmuje miejsca.

I do tego okazało się ze komputer który wstawiliśmy to śmieć i trzeba lepszej grafy aby hyperspin śmigał płynnie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


© 2003-2012 Emu-Info Team