© 2003-2012 Emu-Info Team
Menu
Aktualności
Emulatory
Katalog gier
Katalog info
Redakcja
 
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja maszyna Arcade Cabinet
Autor Wiadomość
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 22-06-2013, 10:39   Moja maszyna Arcade Cabinet

Witam i chciałem wam pokazać moja maszynę.
Gdy zaczynałem budowę szukałem jakiś informacji na temat starych gier z salonów.
No i mało co znalazłem w PL wszystko na stronach anglojęzycznych. Gdzie ku zaskoczeniu tematy są ciągle świeże a ludzi co budują swoje własne automaty są cale masy .

Budowe zaczęliśmy od wyszukiwania Planu do Arcade Cabinet i przypadł nam do gustu


Plan można wyszukać w sieci i na chomiku jest.
Jako ze nie mieliśmy miejsca gdzie ja zbudować to zrobiliśmy to w salonie.
Syfu było co nie miara i żonka chodziła wiecznie wściekła na mnie.
Wszystko było wycinane zwykłą wyrzynarka od reki w płycie mdf 12mm.
Poskręcaliśmy na zwykle wkręty ale szybko zmieniliśmy na śruby bo maszyna nie była na wkrętach zbyt stabilna .
Dodał bym parę zdjęć ale cokolwiek dodać tu na tym forum graniczy z cudem .Wiec wrzucę parę zewnętrznych linków
http://img600.imageshack.us/img600/818/0u4n.jpg
















Powyżej zdjęcia a tu filmik z gotowej maszyny.
https://www.facebook.com/...539553004390245

Budowa takiej maszyny to super zabawa pod warunkiem jak się ma miejsce i kasę.
Duzo rzeczy które sknociliśmy wychodziły w trakcie budowy.
Choćby pierwszy tv który mieliśmy zamontować miał s-video ale jakieś nie pełne i obraz był zaśnieżony. I kupiłem nowy 29 cali full hd. Druga rzeczą jaką sknociliśmy do kompa bo mamy pentium 4 3.4 ghz ale nie dual core a Hyperspin pisany jest pod dual core i się lekko zacina

Koszt to około w moim przypadku 700 funtów na PL to 3.5 tys.
Koszta można obniżyć pewnie gdzie do 2 tys.Mozna olać oklejne i dać gorszy monitor .Nie dodawać pleksi.

Komputer jest na Windows xp a gry są na FrontPage Hyperspin 1.3
Choć aby grac w stare gry można na pentium 2 to od razu radze zbudować kompa dużo mocniejszego. Gramy na przykład ostatnio często w Street fighter 4 a za parę tygodni wychodzi najnowszy Mortal kombat.

Project oklejny zrobił nam znajomy w photoshop - ja tylko znalazłem grafiki jakie mnie interesowały a on je połączył w całość .
 
 
colek 
woot better then legend



Wiek: 22
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 1833
Skąd: Polska
Wysłany: 24-06-2013, 09:32   

Projekt niezły, podziwiam chęci zrobienia czegoś takiego ;) U mnie nie byłoby nawet miejsca na postawienie tego.
_________________
 
 
 
snoozer
Nowicjusz


Dołączył: 24 Cze 2013
Posty: 2
Skąd: Stany Zjednoczone
Wysłany: 24-06-2013, 17:35   

Projekt bardzo fajny, mam jedno pytanie w jaki sposób wykonałeś te malowidła na ścianach automatu? :)
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 24-06-2013, 19:20   

A i u mnie za wiele miejsca w salonie.Stoczyłem wojnę z żonką o kawałek miejsca w salonie.
Jeszcze jak bylem w Polsce to chciałem takie coś.

Te malowidło to Okleina z foli one vision. 1.90 na 1 metr (jedna strona - koszt 50 zł na allegro)Ale nie polecam foli one vision lepiej wziąść zwykłą folie.

Po prostu wydrukowana duza naklejka na foli one vision.
Naklejki wyniosły mnie coś o kolo240 zl
 
 
snoozer
Nowicjusz


Dołączył: 24 Cze 2013
Posty: 2
Skąd: Stany Zjednoczone
Wysłany: 24-06-2013, 20:26   

Gdzie zaopatrzyłeś się w przyciski oraz joystick'i?
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 24-06-2013, 21:32   

Tu pozostaje ebay .Ja kupiłem na ebay.
Na ebay u gościa o nazwie arcadeworlduk u niego najtańszy zestaw na dwóch 50 funtow to jakieś 250 zl.Ale ten zestaw ma jakiś dziwny kontroler nawet nie wiem jaki.Mnie wyniosło około 100 funtów 500 zl ale ja kupowałem droższe joysticki i klawisze podświetlane.

Ale takie normalny zestaw kupisz za 77 funtow + przesyłka to na ebay .
Z tego co patrzaliśmy na ebay i jest najtaniej tam.

[ Dodano: 30-06-2013, 01:56 ]
Komputer działa na systemie windows xp i na najnowszym mame.Budowaliśmy to jako kompletni amatorzy wszystko wymyślaliśmy na poczekaniu jak coś nam nie pasowało.


Napisałem ten temat tu na forum aby was zachęcić do budowania własnych maszyn.
Serdecznie zapraszam do dyskusji
 
 
jmllh513
zBANowany spamer

Dołączył: 09 Sie 2013
Posty: 0
Wysłany: 09-08-2013, 22:10   

Projekt niezły, podziwiam chęci zrobienia czegoś takiego ;) U mnie nie byłoby nawet miejsca na postawienie tego.
_________________
wholesale Hugo Boss polos
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 08-02-2014, 20:43   

A wiec używam hyperspin 1.3 to chciałem nadmienić to - hyperspin zaczyna działać płynnie przy minimum core duo 2 ghz 2 gb ramu. Obecnie mam pentium 4 3ghz i hyperspin działa w miarę płynnie przy wyłączonych animacjach.

Hyperspin to jeden z najlepszych i najładniejszych program do strony głównej naszej maszyny .Do tego gdy wykupimy dostęp sobie do emumovie to ściągniemy sobie wszystkie filmiki i grafiki do hyperspin.
A wiec jak budujecie arcade cabinet ,pamiętajcie o dobrym pc .

Oczywiście jak nie zależy wam na dobrym wyglądzie i najnowszych grach jak stret fighter 4 czy najnowszy mortal kombat to spoko styknie wam p4.
 
 
kowalski1
Nowicjusz


Dołączył: 03 Mar 2014
Posty: 1
Wysłany: 03-03-2014, 16:51   

Świetna sprawa - nakręciłem się strasznie na zbudowanie takiej maszyny. ;-)
_________________
;)
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 12-05-2014, 22:29   

To do dzieła. jak by co to pytaj
 
 
marswspak
Nowicjusz


Dołączył: 15 Maj 2014
Posty: 2
Wysłany: 15-05-2014, 07:19   

Fajna sprawa z tym automatem ale czy 6 przycisków wystarczy na taki automat częstym zjawiskiem jest właśnie 8 ma to jakąś większą zależność,czy po prostu im więcej tym lepiej? pytam się bo sam chcę taki zbudować.:)
 
 
kamkasz86 
Nowicjusz


Dołączył: 27 Maj 2014
Posty: 1
Wysłany: 27-05-2014, 15:18   

Nic tylko pozazdrościć chęci, wykonania i miejsca na to :) Qrcze znaleźć czas na takie coś było by git.
_________________
Vigrax faktycznie działa
 
 
dumber2004
Nowicjusz


Dołączył: 23 Lut 2013
Posty: 14
Wysłany: 07-06-2014, 19:51   

przycisków na pewno musi być więcej niż 6. 6 to standard to grania i potrzebujesz kolejne co włączy grę czy nabije kredyt, i na do bilardów kolejne 2 z boku maszyny.Jeśli ci o to chodziło

11 powinno styknac na jednego gracza
6 do grania 1 esc 1 nabija kredyt 1 wlacza gre(enter) i 2 na bilard
 
 
angelika35
Nowicjusz


Dołączył: 02 Wrz 2014
Posty: 1
Wysłany: 02-09-2014, 18:14   

Obecnie ta maszyna wygląda tak po uaktualnieniu.Na prośbę dumbera dodałam zdjęcia



 
 
lofemu
Nowicjusz


Dołączył: 18 Wrz 2014
Posty: 1
Wysłany: 18-09-2014, 12:41   

wygląda super! gratulacje, świetny projekt ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


© 2003-2012 Emu-Info Team